Jak upiec miękki w środku, ale jednocześnie chrupiący na zewnątrz chlebek wieloziarnisty?


Ostatnio przedstawiliśmy Wam przepis na chlebek na zakwasie własnej roboty, teraz przyszedł czas na chlebek wieloziarnisty!

To przejdźmy do dzieła!

 

Do chlebka wieloziarnistego potrzebujemy:

 

→ 200 g pestek słonecznika

→ 30 g pestek dyni

→ 40 g sezamu

→ 230 g siemienia lnianego

→ 20 g miodu

→ 200 g płatków owsianych

→ 250g mąki gryczanej

→ 500 g wody

→ 40 g oleju kokosowego, ale co niezwykle istotne ROZTOPIONEGO!

 

Jeżeli masz wszystko potrzebne składniki, teraz weź 2 miski.

W jednej  połącz wszystkie składniki suche, a w drugiej mokre.

Kolejno wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konstystencji.

Uważaj żeby nie było grudek!

 

Tak przygotowaną masę przelewamy do keksówki.

Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 h 20 minut.

Można go dla pięknego zewnętrznego wyglądu posmarować na górze rozmąconym jajkiem albo oliwą.

 

Jeden z najprostszych  chlebków do upieczenia ... , a jaki zdrowy!

Zespół Canapy życzy smacznego!

 

« wstecz

Zaufali nam już wielokrotnie