Pomysł na ... chlebek na zakwasie własnej, domowej roboty!


Chcesz zrobić chlebek własnej roboty, a nie potrafisz?

My Ci w tym pomożemy! Od teraz staniesz się mistrzem wypiekania chleba!

 

Większość osób twierdzi, że upieczenie chleba jest na tyle skomplikowaną czynnością, że zostawiają to najlepszym w tym fachu czyli piekarzom.

Jednak warto przy odrobinie wolnego czasu wraz z najbliższymi spróbować go zrobić! Wiadomo, że są różne rodzaje chlebków. Niektóre są mniej skomplikowane, niektóre bardziej.

Dzisiaj przedstawimy Ci  przepis na chlebek naszego własnego przepisu! Jest pyszny, sami go z przyjemnością konsumujemy. Co więcej, ten rodzaj chleba znajduje się również w naszym cateringu dietetycznym. Jeśli chcesz zamów u nas dietę pudełkową i sam go spróbuj!

 

Więcej informacji  o naszej diecie znajdziesz tutaj ↓

Dieta pudełkowa

 

⇓ To zaczynajmy!

 

 ⇒ Zaczyn

 

Przygotowanie prawidłowo zaczynu nie jest takie ciężkie jak się wydaje. Potrzeba jedynie wody i mąki (rodzaj jaki wolisz, jednak najlepszemu procesowi fermentacji podlega mąka żytnia).

 

Dzięki temu zakwasowi bez wątpienia urośnie piękny i pyszny chleb.

Produkcja takiego zakwasu trwa 6 dni.

Pewnie teraz pomyślałeś o nie! Tak długo?

Nie przejmuj się każdego dnia potrzebujesz niecałe 5 minut.

 

1) Do naczynia dodajesz ok. 100 gram mąki do tego dolewasz na tyle letniej wody, aby ciasto przypominało to na racuszki czyli ma być dosyć gęste.To przykrywasz szmatką i zostawiasz w ciepłym i suchym miejscu.

 

2) Przez kolejne 5 dni robisz to samo dodając do tego znowu tyle samo mąki i wody. Na końcu nie zapomnij przemieszać, aby ciasto miało odpowiednią gestą strukturę.

 

3) Po tych 6 dniach zakwas jest gotowy! Szybko, prawda?

 

Ważne jest, abyś do pieczenia pierwszego chlebka nie zużył całego zakwasu.

Troszeczkę go odłóż i zostaw sobie na upieczenie kolejnego chleba!

Co ważne, schowaj go do lodówki.

Maksymalnie trzymaj go tam przed 2 tygodnie, po tym czasie może ulec on zepsuciu.

                                                                                

⇒ Chlebek na przygotowanym wcześniej zakwasie

Do ciasta potrzebujemy:

- kilogram mąki pszennej

- 3/4 szklanki otrębów pszennych i tyle samo płatków owsianych

- 1/2 szklanki nasion słonecznika, tyle samo również nasion dyni i siemienia lnianego,

- dodajemy 3 łyżeczki soli,

- 2 łyżeczki cukru, najlepiej gdyby to był ksylitol,

- 1/2 litra wody gazowanej i tyle samo ciepłej wody,

- NO I OCZYWIŚCIE NASZ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANY ZACZYN!   

                                                                                                                                               Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przykrywamy to ręczniczkiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godzinki do momentu, aż ciasto urośnie. Pamiętajcie nie dodawać całego zaczynu!

 

Po 2 godzinkach przekładamy do keksówki, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 1 h i 20 minut. Można go na górze  posmarować roztrzpeanym jajkiem albo oliwą. Będzie piękniej wyglądał!

Smacznego!

                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

« wstecz

Zaufali nam już wielokrotnie